уторак, 10. мај 2011.

Zahtev odbijen, Frenki ostaje u Hagu

05. 05. 2011. 12:37h | Vestionline
Sudsko vece Haškog suda odbacilo je zahtev odbrane bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti (DB) Franka Simatovica Frenkija da bude osloboden svih optužbi i da bude pušten na slobodu.

Hag odbio zahtev Simatovica da bude pušten na slobodu

Sudsko vece smatra da je optužba iznela dovoljno dokaza za sve tacke optužnice koje Simatovica terete za zlocine protiv covecnosti i kršenje zakona i obicaja ratovanja.

"Simatovic je imao nameru da se zlocini pocine", istakao je predsedavajuci sudija Alfons Ori citajuci obrazloženje odluke Sudskog veca.

U obrazloženju se navodi da je optužba iznela dovoljno dokaza da je Simatovic bio ucesnik udruženog zlocinackog poduhvata i da su pocinjeni mnogi zlocini s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih podrucja Hrvatske i BiH.

Takode, Sudsko vece je zakljucilo da dokazi pokrivaju sve elemente ubistva, deportacije, prisilnog premeštanja i progona nesrspkog stanovništva s velikih podrucja Hrvatske i BiH.

Vece je zakljucilo da je Simatovic ucestvovao u pomaganju Jedinici za specijalne operacije, "Škorpionima" i "Arkanovcima", a koje su pocinile zlocine navedene u optužnici.

Simatovicu se sudi zajedno sa bivšim šefom DB Jovicom Stanišicem.

Prema optužnici, Simatovic i Stanišic su pojedinacno ili delujuci sa drugim ucesnicima udruženog zlocinackcog poduhvata od 1. aprila 1991. godine do 31. decembra 1995. godine planirali, naredili i na druge nacine pomagali progon nesrskog stanovništva na podrucjima hrvatske pod kontrolom Srba i u BiH.

Predsedavjuci sudija Alfons Ori zakazao je nastavak procesa 14. juna, a odbrana ce sa izvodenjem svojih dokaza zapoceti 15. juna.

Tokom 15 godina duge prakse Haškog suda takav zahtev optuženih nije bio prihvacen, a juce je, po istom pravilu Tribunala, odbijen zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude osloboden.

Нема коментара:

Постави коментар