среда, 11. мај 2011.

Zaklao staricu zbog tuče s njenim unukom

Dobrila Bakalovic (75) ubijena je pre dva dana oko 17.30 casova u svojoj kuci u Ulici precica u beogradskom prigradskom naselju Ripanj. Nju je sa više uboda nožem ubio sedamnaestogodišnji M. P. koji je posle masakriranja starice pobegao i za njim policija još traga.

Za maloletnim ubicom se još traga

Ubistvu starice prethodila je svada i tuca M. P. sa Dobrilinim unukom Darkom Lazicem (19), sa kojim je slavio Prvi maj na Avali. Obojica mladica su bila pod dejstvom alkohola, da bi se u jednom trenutku posvadali i potukli. Lazic je, prema prici njegove majke Biljane, pretukao M. P. i zbog toga se mladic odlucio na osvetu.


- Nije mi jasno zbog cega je nju ubio. Ona nikom nije mogla nauditi. Utrcao je u dvorište sa nožem, kamenom razbio prozor i ušao u kucu. Cula sam da je pre toga iz besa razbijao stvari u svojoj kuci - uplakano prica Biljana, koja nije prisustvovala monstrouznom ubistvu, ali je vracajuci se s posla našla telo majke u lokvi krvi.


Starica je ležala nepomicno na krevetu, okrenuta na bok. Kada je majci podigla glavu, videla je unakaženo lice.

- Taj trenutak ce mi zauvek ostati u secanju. Pokušala je da se odbrani, pa je napadaca gadala velikim kucnim satom i šerpom. Ali nije uspela. Verovala sam da je još živa i zato sam vikala iz sveg glasa kako bi me komšije cule - teško izgovara reci Biljana.

Prema krivicnom zakonu za maloletnike, najteža moguca kazna za svakog maloletnog ubicu iznosi 10 godina maloletnickog zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu. Takode, ukoliko sud odluci, maloletni ubica može ležati od šest meseci do cetiri godine u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

Ona dodaje da je njen sin priveden posle tuce s Milutinom jer je pored toga napao i policajca koji je došao da interveniše posle prijave.

- Znam da moj sin nije neka cvecka, ali sam sigurna da ovako nešto ne bi mogao da uradi. Pa spavao je sa Dobrilom u istom delu kuce. Cesto joj je i novac tražio, a ona bi mu uvek dala za cigarete - objašnjava majka ubijene starice.

Kuca porodice Lazic u Ripnju juce je bila okovana tišinom. Komšije odmahuju glavom, izbegavajuci da pricaju o ubistvu. Samo jedan od njih, kroz zube, kaže da je unuk ubijene starice u kraju poznat kao neko ko zna da popije i da se potuce.

- Darko je nezgodan mladic i znao je ranije da pravi slicne scene. Cuo sam da nigde ne radi, ali i pored toga živeli su mirno i bili zadovoljni onim što imaju. Mladic koji je ubio Dobrilu živi kao podstanar sa roditeljima nekoliko ulica odavde. Kažu da je dobar, ali vidite kako se sve završilo - prica jedan od komšija.

Policija je posle uvidaja zapecatila ulazna vrata sobe u kojoj je Dobrila ubijena i zabranila ulazak u prostoriju, a za M.P. je raspisana poternica.

Heroin u paketu za zatvorenika u Zabeli

05. 05. 2011. 22:51h | Vestionline
Pripadnici Službe obezbedenja Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu otkrili su u paketu namenjenom jednom od zatvorenika 37 grama supstance za koju se pretpostavlja da je heroin.

Paket namenjen jednom od zatvorenika

U saopštenju Uprave za izvršenje krivicnih sankcija Ministarstva pravde navodi se da je pregled paketa zatvorenika iz požarevackog zatvora obavljen na osnovu informacije do koje se došlo jednomesecnim operativnim radom.


Uprava Kazneno-popravnog zavoda odmah je o tome obavestila Policijsku upravu u Požarevcu koja je preuzela slucaj.

Brutalno prebijen jer je pokušao da spasi prolaznicu

07. 05. 2011. 06:52h | Press| foto: Press
Dragan Kalicanin (53) iz Paracina, nekadašnji direktor Poreske uprave u tom gradu, teško je povreden kada je u centru Cuprije pokušao da zaštiti nepoznatu ženu od mladica koji ju je napao!

Kako piše beogradski "Pres", policija je uhapsila Milorada S. (20), koji je pretukao Kalicanina, inace teškog srcanog bolesnika. Nesrecni covek je vec cetiri dana u komi i lekari se bore za njegov život!

- U trenutku dok je Dragan Kalicanin prolazio svojim kolima, ispred njega je izletela žena, moleci za pomoc jer ju je poznanik verbalno i fizicki maltretirao. Kalicanin je izašao iz automobila i pokušao da smiri nepoznatog muškarca, ali je došlo do fizickog sukoba. Jak udarac pesnicom u grudi bio je dovoljan da nesrecnom Kalicaninu stane srce, jer je vec imao srcanih problema. Kalicanin je i nedavno operisan, imao je dvostruki bajpas. Istraga ce utvrditi zašto je žena napadnuta nasred ulice - kaže izvor "Presa" iz policije.


Prema recima dr Nenada Mladenovica, nacelnika Odeljenja intenzivne nege cuprijske bolnice, gde je Kalicanin zbrinut, pacijentu je srce odmah stalo i on je sat vremena reanimiran.


- Pacijent je u komi vec cetvrti dan, nalazi se na aparatima i prognoze mu nisu dobre. Mada mu srce sada samo radi, ne dolazi svesti i nema nikakve moždane reakcije. On je dugogodišnji srcani bolesnik i ima dva bajpasa - rekao je za "Pres" dr Mladenovic.


Supruga Dragana Kalicanina, Olgica, inace poznati ginekolog iz Paracina, neprestano je pored njegove postelje. Ona je smogla snage da kaže da je strašno šta ona i njihovo dvoje dece sad preživljavaju.

- Dragan je vozio u kolima našeg sina i cerku. Hteo je da pomogne toj ženi. Deca su mu prva i pritekla u pomoc kad je pao. Davali su mu veštacko disanje, pokušali sve dok nije došla Hitna pomoc. Ne znam šta da vam kažem, svi preživljavamo strašnu traumu - rekla nam je telefonom Olgica.


Draganovi poznanici kažu da je on zbog lošeg zdravlja rano otišao u penziju.


- Kao diplomirani pravnik radio je dugo na razlicitim mestima u paracinskoj Poreskoj upravi, a jedno vreme bio je i direktor. Godinama je bio sportista i predsednik paracinskog Plivackog kluba „Crnica", aktivan i u Plivackom savezu Srbije. Njegova cerka Tijana, kao vrsna plivacica, osvajac je brojnih medalja na takmicenjima i proglašavana je za sportistu godine u paracinskoj opštini - pricaju njegovi poznanici.


Gradani Curpije ogorceni su zbog napada koji se dogodio u centru grada.


- Covek je stradao ni kriv ni dužan! Svaka mu cast, pokušao je da pomogne ženi koju nije ni poznavao. A mogao je da se napravi lud i da samo doda gas i ode - kažu naši sagovornici.


Policijska uprava u Jagodini saopštila je da je napadacu Miloradu S. odredena mera zadržavanja do 48 sati zbog sumnje da se nasilnicki ponašao i zbog nanošenja teške povrede. Milorada S. je saslušao istražni sudija Osnovnog suda u Paracinu i odreden mu je pritvor do mesec dana.

Teška saobraćajna nesreća kod Knića

02. 05. 2011. 21:22h | Vestionline
Sedamnaestogodišnji M. C. iz Ðurisela kod Kragujevca izgubio je život u saobracajnoj nesreci koja se dogodila u Knicu, a u kojoj su povredeni vozac i dvojica putnika, saopštila je kragujevacka policija.

Do udesa je došlo kada je Igor B. (20) iz Ðurisela upravljajuci automobilom "zastava 101" sa 1,73 promila alkohola u krvi, izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa kolovoza i prevrnuo se na krov.

U tom automibilu bili su M.C. koji je povredama podlegao u Klinickom centru u Kragujevcu gde su smešteni i Aleksandar S. (18) iz Golocola koji je zadobio teške povrede, kao i Srecko M. i vozac Igor B. koji su lakše povredeni.

Vozac Igor B. je, neposredno pre te nesrece, u centru Knica izazvao još jedan udes tako što je "zastavom 101" prilikom mimoilaženja pricinio materijalnu štetu na "reno meganu" i nije se zaustavio, vec nastavio vožnju prema Kragujevcu, navedeno je u saopštenju.

Policija navodi da ce Igor B. po izlasku iz bolnice biti lišen slobode i priveden istražnom sudiji zbog sumnje da je izvršio teško krivicno delo protiv bezbednosti javnog saobracaja.

уторак, 10. мај 2011.

U sudaru saniteta i "renoa" devetoro povređenih

03. 05. 2011. 16:42h | Blic.rs
U sudaru sanitetskog kombija iz Nove Varoši i "renoa kangu" kraljevackih registarsih oznaka jutros u naselju Bela zemlja nedaleko od Užica, povredeno je devet osoba, od kojih šestoro teže.

Do udesa je došlo, kako se nezvanicno saznaje, kada je sanitetski kombi, koji je jednog pacijenta iz Nove Varoši prevozio u Užice, prešao na levu stranu kolovoza i udario u "reno kangu" kojim su petorica mladica iz Velike Plane putovala na rad u Crnu Goru.

Svi putnici iz Velike Plane su teško povredeni - Saša S. (23) ima frakturu lobanje, Srdan Ð. (33) je doživeo potres mozga i prelom nekoliko rebara, Draganu Ð. polomljen je vratni pršljen, Dejan A. (41) ima potres mozga, a Nenadu Ð. (27) slomljena je ruka.

Teže je povreden i Zoran Š. (56) iz Nove Varoši, vozac saniteta, koji je zbrinut na plasticnoj hirurgiji. Novovarošanin Boris Lj. (33), pacijent kogi je sanitetom trebalo da bude prevezen u Užice na dijalizu, zadržan je na odeljenju nefrologije.

Lakše je povredena Borisova majka Milica Lj. (61) kao i Grozda O, medicinska sestra iz Nove Varoši koja je bila u pratnji pacijenta. 

Zahtev odbijen, Frenki ostaje u Hagu

05. 05. 2011. 12:37h | Vestionline
Sudsko vece Haškog suda odbacilo je zahtev odbrane bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti (DB) Franka Simatovica Frenkija da bude osloboden svih optužbi i da bude pušten na slobodu.

Hag odbio zahtev Simatovica da bude pušten na slobodu

Sudsko vece smatra da je optužba iznela dovoljno dokaza za sve tacke optužnice koje Simatovica terete za zlocine protiv covecnosti i kršenje zakona i obicaja ratovanja.

"Simatovic je imao nameru da se zlocini pocine", istakao je predsedavajuci sudija Alfons Ori citajuci obrazloženje odluke Sudskog veca.

U obrazloženju se navodi da je optužba iznela dovoljno dokaza da je Simatovic bio ucesnik udruženog zlocinackog poduhvata i da su pocinjeni mnogi zlocini s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih podrucja Hrvatske i BiH.

Takode, Sudsko vece je zakljucilo da dokazi pokrivaju sve elemente ubistva, deportacije, prisilnog premeštanja i progona nesrspkog stanovništva s velikih podrucja Hrvatske i BiH.

Vece je zakljucilo da je Simatovic ucestvovao u pomaganju Jedinici za specijalne operacije, "Škorpionima" i "Arkanovcima", a koje su pocinile zlocine navedene u optužnici.

Simatovicu se sudi zajedno sa bivšim šefom DB Jovicom Stanišicem.

Prema optužnici, Simatovic i Stanišic su pojedinacno ili delujuci sa drugim ucesnicima udruženog zlocinackcog poduhvata od 1. aprila 1991. godine do 31. decembra 1995. godine planirali, naredili i na druge nacine pomagali progon nesrskog stanovništva na podrucjima hrvatske pod kontrolom Srba i u BiH.

Predsedavjuci sudija Alfons Ori zakazao je nastavak procesa 14. juna, a odbrana ce sa izvodenjem svojih dokaza zapoceti 15. juna.

Tokom 15 godina duge prakse Haškog suda takav zahtev optuženih nije bio prihvacen, a juce je, po istom pravilu Tribunala, odbijen zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude osloboden.

U Brazilu uhapšen i Keka

06. 05. 2011. 09:13h izmena vesti 21:06h | Beta
Voda kriminalnog klana iz Novog Beograda Dejan Stojanovic Keka uhapšen je u akciji brazilske policije u kojoj je privedeno više od 30 osoba osumnjicenih za trgovinu kokainom, nezvanicno saznaje agencija Beta od policijskih izvora. Pored Keke medu uhapšenima je više srpskih državljana.

Policija je pronašla kokain u betonskoj rupi ispod mermernog bloka

Kako su naveli policijski izvori, medu uhapšenima su vecinom srpski državljani.

MUP Srbije je ranije danas saštio da su medu uhapšenim srpskim državljanima Alen Memovic, Aleksandar Sekulic i Milan Karanovic, ali konacan spisak svih uhapšenih još nije saopšten jer je u toku operativna provera u Brazilu.

"Uhapšeno je lice koje koristi ime Slavko Barišic zvani Sida, za koga se sumnja da je Dejan Stojanovic Keka. Cekamo iz Brazila zvanicnu potvrdu o tome", rekao je Ivica Dacic gostujuci na televiziji B92.

Prema Dacicevim recima, medu uhapšenima nisu samo državljani Srbije vec ima i gradana Hrvatske i drugih zemalja, a svima je odreden pritvor do 30 dana.

Ministarka pravde Snežana Malovic potvrdila je da su u policijskoj akciji "Niva" u Brazilu uhapšeni Goran Nešic i Dejan Stojanovc zvani Keka. Ona je precizirala da ce Srbija zatražiti njihovo izrucenje pošto se završi krivicni postupak protiv njih u Brazilu.

Ministarka je napomenula da ce Srbija tražiti Nešicevo izrucenje radi izvršenje kazne od osam godina zatvora na koji je pravosnažno osuden u Srbiji zbog krijumcarenja narkotika. Izrucenje Stojanovica bice zatraženo, kako je rekla, radi dovršenja krivicnog postupka u kome se tereti za tešku kradu.  Uhapšeni u Brazilu: Keka (drugi levo dole), Alen Memovic (treci levo dole), Aleksandar Sekulic (drugi levo gore), Milan Karanovic (prvi levo dole), Goran Nešic (treci levo gore)

Dejan Stojanovic Keka je, prema pisanju medija, osnovao "novobeogradsku kriminalnu grupu" koja se bavila ubistvima, silovanjima, iznudama, kradama automobila i trgovinom narkoticima. Mediji su naveli da je Stojanovic iz Srbije pobegao 2006. godine.

Ministar policije Ivica Dacic izjavio je ranije danas novinarima u Bosilegradu da je medu uhapšenima u Brazilu i Goran Nešic, koji je u Srbiji osuden na osam godina zatvora zbog trgovine drogom. Kako je saopštila brazilska policija, Nešic je uhapšen u svom letnjikovcu u mestu Bauru u državi Sao Paolo.

Brazilska policija saopštila je da je istraga protiv te velike kriminalne grupe trajala dve godine, kao i da je u akciji zaplenjeno 620 kilograma kokaina i 846.000 evra.

Zaplenjeno je imovina u vrednosti od 16 miliona dolara koja ukljucuje 31 objekat, 15 automobila i tri broda.

Kako prenose beogradski mediji, akcija je sprovedena u šest brazilskih država. U akciji "Niva" ucestvovalo je 130 policajaca.

 

Predstavnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Jovan Stojic izjavio je da je u hapšenje narko-bande u Brazilu bila ukljucena i BIA, posredstvom americke agencije DEA, i da je BIA identifikovala vodu klana pre godinu dana.

Stojic je rekao da je BIA bila ukljucena u tu akciju tako što je dostavljala podatke o licima iz Srbije i ocenio da je hapšenje u Brazilu izvedeno veoma profesionalno. Stojic nije želeo da iznese imena uhapšenih i naveo da ce to uraditi brazilska policija koja vodi akciju vec nekoliko godina.

Kako je rekao, osoba za koju je brazilska policija rekla da je voda bande, nije poznata javnosti u Srbiji, ali je dobro poznata bezbednosnim krugovima.

Dvogodišnja istraga brazilske policije rezultirala je hapšenjem 35 ljudi zbog trgovine drogom, pri cemu je zaplenjeno 620 kilograma kokaina i oko 2 miliona dolara, saopštila je brazilska policija.

Voda grupe, uhapšen 1. maja, bio je jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i bice joj izrucen, saopštila je policija. 

Savezni krivicni sud u Sao Paolu je naredio zaplenu imovine clanova kriminalne organizacije, u cijem posedu se nalazi 31 objekat, 15 luksuznih vozila i nekoliko camaca i jahti, ukupne vrednosti 16 miliona dolara.

"Pripadnici te zlocinacke organizacije su traženi na medunarodno nivou zbog svoje opasne prirode i (...) zbog svojih zlocina povezanih sa drogom", piše u saopštenju.

Brazilska policija saopštila je da je usko saradivala sa srpskom stranom i da je rezultat te saradnje pocetak i uspešno okoncanje akcije "Niva".

Uhapšenima za trgovinu i krijumcarenje narkoticima, prema brazilskom

zakonodavstvu, preti kazna od 5 do 15 godina.

Ta banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskom delu Amazonije.

Teško povređena dvojica motociklista

Dalibor S. (18) i Dušan T. (18) teško su povredeni u petak nešto pre ponoci kada su motorom naleteli na automobil u Ulici Ace Joksimovica.

Oni su, vozeci se na motoru velikom brzinom, prvo udarili u automobil koji se isparkiravao, a zatim, izgubivši kontrolu nad motorom, zakacili su još jedan parkirani automobil.


Od siline udara suvozac na motoru je pao na beton desetak metara dalje od mesta sudara. Obojica mladica su kolima Hitne pomoci prevezena u Urgentni centar.

Dao čistačici 1.500 evra da bi dobio penziju?

U nastavku sudenja u predmetu nelegalnih invalidskih penzija svedoci i okrivljeni danas su se medusobno optuživali da je jedan od svedoka dao 1.500 evra cistacici u Zdravstvenom centru da mu pomogne da dobije invalidsku penziju.

Svedok koji je platio 1.500 evra na kraju ostao bez penzije

Predsedavajuci Dragoslav Milanovic najpre je suocio svedokinju Slavicu Ivanovic sa okrivljenom Vericom Stankovic.

Svedokinja je poricala da je dala novac da bi dobila invaldisku penziju, dok je Verica Stankovic tvrdila da joj je svedokinja dala 1.500 evra da bi taj novac dala prvookrivljenoj Gorici Petkovic.

Svedok Radoslav Živkovic potvrdio je iskaz koji je ranije dao u istrazi da je optuženoj Svetlani Ivkovic, koja radi u Zdravstvenom centru kao cistacica, a koja mu je svastika, posle svih lekarskih pregleda, a na njeno insistiranje, dao 1.500 evra da mu pomogne da dobije invalidsku penziju.

Svetlana je na suocenju potvrdila da je uzela 1.500 evra i navela da ih je dala lekara Milošu Ivkovicu koji je umro dan pred podizanje optužnice.

Svedok penziju nije dobio, a novac od svastike nije tražio da mu vrati jer je "digao ruke". Dodao je da prvookrivljenu Goricu Petkovic ne poznaje.

Novo suđenje Marku Miloševiću

U Osnovnom sudu u Požarevcu danas je otvoren glavni pretres u ponovljenom postupku protiv Marka Miloševica i petorice njegovih prijatelja koje clan požarevackog Otpora Nebojša Sokolovic tuži za nanošenje teških telesnih povreda pre 11 godina u centru Požarevca.

Svi okrivljeni, osim Zorana Ivanovica zvanog Roleks koji se brani cutanjem, danas su se izjasnili da nisu krivi. Marku Miloševicu sudi se u odsustvu.

Vece sudije Gordana Vidojkovic danas je odbilo predlog Sokolovicevog advokata Dušana Cvejica da se od Opštinskog javnog tužilaštva zatraži izjašnjenje o preuzimanju gonjenja s obzirom na do sada izvedene dokaze koji, kako je rekao, nedvosmisleno ukazuju na izvršenje krivicnog dela.

Vece je prihvatilo predlog da se izvrši novo veštacenje povreda koje je Sokolovic zadobio 2. maja 2000. godine, kako bi se tacno utvrdila njihova težina i nacin na koji su nanete.

Ovaj predmet je vracen na ponovni postupak rešenjem Apelacionog suda koji je poništio raniju odluku Osnovnog suda u Požarevcu da postupak obustavlja zbog zastarelosti krivicnog dela.

U ponovljenom postupku za postupajuceg sudiju ponovo je odredena Gordana Vidojkovic koja ga je vodila poslednjih 10 godina.

Trojica clanova Otpora, Nebojša Sokolovic, Radojko Lukovic i Momcilo Veljkovic fizicki su napadnuti u centru Požarevca 2. maja 2000. godine. Lukovic i Sokolovic su tada zadobili povrede opasne po život. Radojko Lukovic je pre tri godine poginuo u saobracajnoj nesreci.

Uz Marka Miloševica, okrivljeni su njegovi saradnici Zoran Ivanovic Roleks, Bojan Tadic, Milan Bajic i braca Milan i Saša Lazic.

Naredno rocište zakazano je za 25.maj.

понедељак, 9. мај 2011.

Jestrin pornić premijerno u sudnici

Pornic sa fudbalerom Nenadom Jestrovicem (34) u glavnoj ulozi doživece uskoro premijeru na sudu jer je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv cetiri osobe, koje su za otkup snimka poznatog sportiste tražile 200.000 evra, piše današnji "Alo!".

Nenad Jestrovic sa suprugom Tamarom na vencanju kolege Vladimira Stojkovica 2009. godine

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv glavnog "režisera" filma Filipa Stojanovica (23), "glumice" Angeline Misirkic (22) i njegovih prijatelja Srdana Dokmanovica (23) i Dejana Jovanovica (23), zbog sumnje da su u februaru 2008. godine ucenjivali Jestrovica porno-snimkom, preteci mu da ce ga objaviti u javnosti ukoliko im ne da pare. Optuženi su preko advokata uložili prigovore na optužnicu.


Cetvoro optuženih nije spasla ni cinjenica što je Jestrovic odbio da ih krivicno goni zbog prijateljstva sa majkom jednog od optuženih.

Seks afera izbila je u februaru 2008, kada je poznati fudbaler prijavio policiji da ga nepoznate osobe ucenjuju porno-snimkom. Kako se navodi u optužnici, ubrzo je otkriveno da iza cele akcije stoji Stojanovic, koji je angažovao Misirkicevu da "upeca" popularnog Jestrovica i odvede ga u iznajmljeni stan u Beogradu, u kojem su prethodno instalirali kamere. Misirkiceva, bivša devojka jednog od optuženih, za svoj "trud" je trebalo da bude nagradena sa 40.000 evra.

Ona je oko mesec dana "lovila" Jestrovica, šaljuci mu provokativne poruke. Fudbaler je pristao da se nadu tek kada mu je preko mobilnog poslala svoju fotografiju. U jednoj poruci Angelina mu je napisala da ga je "videla u klubu i da je mnogo sladak" i predložila mu da se vide. Jestrovic joj je sugerisao da "povede i neku drugaricu, pošto ce doci sa drugom".


"Nema potrebe, mogu ja sama obojicu da vas zadovoljim", samouvereno mu je odgovorila Angelina, koja je narednog dana u iznajmljenom stanu docekala Jestrovica i još jednog poznatog fudbalera crveno-belih. Jestrovic tvrdi da je pornic kojim su ga ucenjivali montaža

Na snimku kojim je fudbaler ucenjivan zabeležene su vruce scene Misirkiceve i dvojice fudbalera. "Da bi zaštitili Angelinu, ucenjivaci su zamaglili njeno lice, koje je sve vreme 'akcije' prekriveno crnom mrljom. Ona je bila u seksi rublju, a na snimku se jasno vide Jestrovic i drugi fudbaler sa Misirkicevom", rekao je za "Alo!" izvor iz suda.


Jestrovica je o snimku obavestila Misirkiceva, a on je predložio da otkupi kompromitujuci materijal. Kako se navodi u optužnici, Jestrovic je u dogovoru sa policijom pristao da sa ucenjivacima razmeni 10.000 evra za snimak, posle cega je usledilo cenkanje. Ucenjivaci su, u meduvremenu, spustili cenu snimka na 40.000 evra, s tim što je Jestra trebalo da im odmah iskešira 10.000 evra, a ostatak naknadno, kada se uveri da je on na snimku.

Akcijom primopredaje snimka rukovodio je Stojanovic, koji je na Slaviji angažovao taksistu, kome je obecao 50 evra ukoliko odnese i preuzme paket od njegovog brata na Terazijama. Taksistu je na Terazijama zapravo cekao Jestrovic, sa kojim je Stojanovic bio sve vreme na vezi. Stojanovic je javio Jestrovicu da mu kopija snimka stiže u crvenom taksiju, a da ce original dobiti kada mu preda sve pare.

Petnaestak policajaca u civilu napravilo je klopku za ucenjivaca, cekajuci ga u obližnjem kaficu. Kada ga je Stojanovic obavestio da je taksi stigao, Jestrovic je u pratnji policajca izvršio primopredaju, a inspektori su nastavili da prate taksi, koji ih je doveo do ucenjivaca. Uhapšeni su posle dva dana, i kod njih je pronaden je kompromitujuci materijal, kao i kompjuter na cijem je hard-disku bio snimak seksa.

"Klinci su montirali moj lik na porno-snimku, ali necu da ih gonim jer kao pravoslavac umem da praštam", rekao je u martu 2008. za jedan magazin Jestrovic. On ce na sudu morati da dokazuje svoje tvrdnje da je pornic fotomontaža. Sudenje ce biti javno.


Fudbaler Nenad Jestrovic, kao i više puta ranije, nije bio dostupan na poznate brojeve telefona kako bi se dobio njegov komentar o snimku i osobama koje su ga ucenjivale.

Na svom Fejsbuk profilu Misirkiceva je prošle subote napisala: "Covek mora biti dovoljno velik da prizna svoje greške, dovoljno pametan da od njih nešto nauci i dovoljno jak da ih ispravi".

Otkriveni šverceri ljudi sa Kosmeta u Austriju

04. 05. 2011. 13:49h | Vestionline
Austrijska policija razotkrila je kriminalnu grupu sa Kosova i Metohije koja je od prošle jeseni ilegalno prebacila 40 stanovnika Kosmeta u zemlje Evropske unije.

Za odlazak u Austriju placali od dve do tri hiljade evra

Dvojica organizatora su u pritvori, a protiv još dvojice državljana Srbije i dvojice žitelja Kosmeta podnete su krivicne prijave, saopštila je policija pokrajine Donja Austrija i dodala da je ta kriminalna grupa izvršila 13 vožnji za prebacivanje ilegalaca u EU.

Kao vodeci clan bande identifikovan je državljanin Srbije (36), koga je decembra prošle godine madarska policija vec hapsila zbog ilegalnog prebacivanja ljudi u države EU.

Takode, kao šef bande oznacen je i jedan stanovnik Kosmeta (52), koji je delovao iz Beca, a koji se od kraja marta nalazi u istražnom zatvoru u Ajzenštatu.

Istraga je pokazala da su migranti sa Kosova i Metohije regrutovani na licu mesta od strane tamošnjih clanova bande, i potom ilegalo prebacivani u Austriju, navodi policija. Po dolasku u Bec su smeštani u stan u 15. okrugu, odakle su dalje prebacivani u željene zemlje, pored Austrije, u Italiju, Švajcarsku, Francusku, Belgiju i Nemacku.

Po ilegalno prebacenoj osobi banda je, za svoje usluge, naplacivala izmedu 2.000 i 3.500 evra. Prebacivanje se vršilo putnickim vozilima, odnosno malim autobusima, a ilegalci su se skrivali u prtljažniku u nehumanim uslovima, saopštila je austrijaska policija.

Umka: Zaplenjeno 11 tona živih puževa!

Republicka inspekcija za zaštitu životne sredine zaplenila je više od 11 tona nelegalno sakupljenih živih puževa u jednoj privatnoj kuci u naselju Umka kod Beograda, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je u toj kuci zaplenjeno 11.284 kilograma puževa, zbog cega ce protiv pocinioca biti podneta prijava.

Sakupljanje puževa je dozvoljeno u periodu od 1. juna do 1. oktobra uz dozvolu Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Puževi koje je inspekcija pronašla na Umci, sakupljeni su u vreme zabrane i bez dozvole Ministarstva.

Puževi ce u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine biti oduzeti i prodati najboljem ponudacu, a sredstva pribavljena prodajom puževa ce se nalaziti na posebnom racunu Ministarstva do konacne odluke suda.

Republicka inspekcija za zaštitu životne sredine ce u vreme zabrane sakupljanja puževa pojacati kontrole preduzeca koja se bave tom delatnošcu, kao i njihovih otkupnih stanica.

Izdavali lažna dokumenta Srbije

05. 05. 2011. 20:12h | Vestionline
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic izjavio je da su u Srbiji uhapšene 24 osobe, medu kojima i 16 policijskih službenika, zbog izdavanja lažnih dokumenata Republike Srbije.

Najtraženiji dokument - novi srpski pasoš

Dacic je precizirao da su medu uhapšenima i šef odseka za putne isprave u
Policijskoj upravi za Grad Beograd i bivši nacelnik izmeštene Policijske uprave Priština u Nišu i još 22 osobe uhapšene su zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Rec je o izdavanju lažnih dokumenata - izvoda iz maticne knjige rodenih, uverenja o državljanstvu, prebivališta", rekao je on.

Dacic je rekao da su oni uhapšeni, u akciji "Božur" zbog postojanja osnova sumnje da su pocinili krivicno delo zloupotreba službenog položaja.

On je rezultate ove akcije saopštio na zajednickoj konferenciji za novinare sa ministrom za rad, zapošljavanje i migracije Luksemburga Nikolasom Šmitom.

Inace, za pasoše Srbije vlada veliko interesovanje medu Albancima sa Kosova i Metohije koji su do njega pokušavali da dodu nabavljanjem lažnih uverenja o državljanstvu.

Na radnika pao stub težak 6 tona

Betonski stub težak šest tona pao je danas na radnika na gradilištu u beogradskoj Zaplanjskoj ulici. Povredeni radnik, star oko 55 godina, nalazi se u teškom stanju i smešten je na odeljenje za reanimaciju Urgentnog centra.

Sajla na dizalici nije izdržala težinu stuba

Prema podacima Inspektorata rada povredeni radnik bio je zaposlen u firmi Gradevinar Kocic, a investitor radova na gradilištu je firma iz Lihtenštajna Eurobauh.

Nesreca se dogodila kada je se sa vozila koje prenosi stubove prilikom istovara otkacila sajla na dizalici. Vlasnik vozila je firma Vemut.

Prema recima portparolke Hitne pomoci Nade Macure radnik je zadobio teže povrede glave, gubio je svest i padao u komu. 

Hapšenje na Kosmetu zbog krijumčarenja heroina

04. 05. 2011. 15:55h | Vestionline
Izvršna policija Euleksa uhapsila je jutros u Peci osobu osumnjicenu za krijumcarenje heroina u medunarodnim razmerama.

Euleks uhapsio osobu osumnjicenu za krijumcarenje heroina

"Uhapšena osoba je osumnjicena za krijumcarenje droge na teritoriji Kosova i u drugim zemljama Evrope tokom 2008. i 2009. godine. Hapšenje ove osobe predstavlja deo šire istrage u vezi sa organizovanim kriminalom'', saopštila je Misija EU, ne navodeci identitet uhapšenog, ali se nezvanicno saznaje da je rec o lokalnom Albancu.

Euleksova policija pretresla je dva objekta u Peci koja su bila povezana sa krijumcarenjem droge. Ova operacija je izvedena u ranim jutarnjim satima, navodi se u saopštenju.

Hapšenje i pretrese odobrio je Euleksov pretpretresni sudija u Okružnom sudu u Prištini. Istragu nadgleda Euleksov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

недеља, 8. мај 2011.

Uhapšen Radosav Savatijević Kene

07. 05. 2011. 11:11h izmena vesti 16:15h | B92
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su na granici sa Bugarskom uhapsili Radosava Savatijevica Keneta, bivšeg clana Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), nezvanicno saznaju beogradski mediji.

Radosav Savatijevic Kene (drugi s leva) bivši clan UO Elektroprivrede Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic potvrdio je da je uhapšeno 15 osoba zbog sumnje da su izvršili više krivicnih dela prilikom izgradnje lokalnog puta u opštini Požarevac.

Dacic je precizirao da se radi o krivicnim delima izvršenim od 2005. do 2007. godine i da je na celu te grupe, prema postojecim sumnjama, bio bivši generalni direktor Puteva Srbije Branko Jocic.

Ministar je rekao da je policija tu akciju hapšenja izvela sinoc po nalogu nadležnog tužilaštva.

Prema informacijama policije, uhapšeni su: Slobodan Jovanovic (1959) iz Beograda, generalni dirketor Preduzeca za puteve Beograd; Radoslav Savatijevic (1960) iz Beograda, vlasnik i direktor preduzeca DOO Pam-Ek i Beoogrev; Predrag Pajic (1957) iz Požarevca, menadžer opštine Požarevac; Nenad Simic (1960) iz Požarevca, direktor JP Direkcije za izgradnju opstine Požarevac; Slobodan Višnjic (1957) iz Beograda, nadozorni organ ispred JP Putevi Srbije; Aca Pavlovic (1950) iz Požarevca, nadzorni organ ispred JP Direkcije za igradnju opštine Požarevac.

U grupi uhapšenih su i Slobodan Trandafilovic (1956) iz Beograda, glavni inženjer operative u PZP Beograd; Zdravko Marjanovic (1950) iz Beograda, upravnik gradnje sektora Smederevo i odgovorni rukovodilac radova na obilaznici Požarevac-Kostolac; Mladen Miloradovic (1969) iz Beograda, upravnik gradnje sektora Obrenovac; Rajko Ristanovic (1953) iz Gornjeg Milanovca, šef gradilišta PZP Beograd.

Na spisku uhapšenih su takode Miodrag Stevanovic (1949) iz Beograda, šef gradilista PZP Beograd; Dragan Pavlovic (1973) iz Beograda, rukoovilac putne baze PZP Beograd ; Jugoslav Halavac (1948) iz Beograda, šef gradilista PZP na obilaznici Požarevac- Kostolac; Ljubomir Ðurovic (1977) iz Beograda, direktor preduzeca Tera inžinjering Beograd i Siniša Novakovic, preduzetnik iz Recice.

Ne zna se da li je Šarić iza napada na svedoka

06. 05. 2011. 14:53h | Vestionline
Uprava kriminalisticke policije MUP-a Srbije istražuje okolnosti pod kojima se desio napad na objekat zašticenog svedoka u procesu protiv Darka Šarica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic.

On je u Bosilegradu rekao da policija istražuje da li je napad na objekat svedoka saradnika u vezi sa postupkom koji se vodi protiv oranizovane kriminalne grupe Darka Šarica.

Beogradske dnevne novine objavile su danas da su u cetvrtak ujutru u Vodovodskoj ulici u Beogradu ispaljena tri projektila iz rucnog raketnog bacaca na objekat štamparije Nebojše Joksovica, svedoka saradnika u postupku protiv Darka Šarica.

"Objekat pripada zašticenom svedoku, ali je iznajmljen drugom licu i policija istražuje da li je napad u vezi sa procesom koji se vodi protiv Šarica", kazao je Dacic.

On je dodao da su svi svedoci koji su ucestovali u procesu protiv Šarica "bezbedni" i da proces koji se pred Specijalnim sudom vodi nije ugrožen.

Đaci nisu pozivali na kolektivno samoubistvo

Direktorka niške Gimnazije "Svetozar Markovic" Olga Dragojlovic odbacila je u cetvrtak tvrdnje da su daci na forumu na školskom sajtu pozivali na kolektivno samoubistvo i najavila tužbe protiv pojedinih medija zbog izveštavanja o tom dogadaju.

Gimnazija "Svetozar Markovic" u Nišu

Na forumu gimnazije 2008. godine postavljena je i tema "Šta ucenici Gimnazije Svetozar Markovic misle o kolektivnom ubistvu". Pojedini mediji preneli su danas izveštaje o tome, uz napomenu da su direktorka i psiholog neobaveštene.

"Rec je o podforumu na školskom forumu sajta Gimnazije sa tim pitanjem, ali još iz 2008. godine na koje je bilo devet odgovora. Taj sadržaj bice uklonjen sa foruma", rekla je Olga Dragojlovic za agenciju Beta.

Prema njenim recima, nije tacno ni da je tema pregledana više od 6.000 puta, vec da je bilo oko 1.500 pregleda.

"Bilo je ukupno devet komentara na tu temu i nije bilo novih od 2008. godine. Nije tacno da se na ovaj nacin poziva na kolektino samoubistvo, mi smo otvorena škola i deca bi trebalo da razgovaraju o raznim temama, a mi smo tu da ih usmerimo. Deca su vrlo bistro i lepo reagovala na pitanje", rekla je direktorka.

"Da li si ti normalan? Imam par prijatelja koji su po zanimanju psiholozi pa cu ti ih rado preporuciti. Mislim...krajnje morbidno pitanje", naveo je jedan od ucesnika foruma koji inace ureduju daci i profesori gimnazije.

Ženu u Cvijićevoj ubio bivši muž?

07. 05. 2011. 20:26h izmena vesti 20:49h | Blic
Žena Tatjana P. (45) ubijena je danas nešto pre 19 sati ispred zgrade u Cvijicevoj ulici u Beogradu, a prema prvim, nezvanicnim informacijama, nju je ubio bivši suprug Boban M. (51), saznaju beogradski mediji. ''Blic'' navodi da se bivši muž, posle navodnog ubistva, predao policiji.

Posle rasprave, navodno upucao ženu

Ubistvo se dogodilo ispred samog ulaza u zgradu u Cvijicevoj ulici, a u ženu je, posle krace prepirke, bivši suprug pucao nekoliko puta, navodi ''Blic''.


Kako nezvanicno saznajemo, Tatjana je živela sa troje maloletne dece.

Hitna pomoc je došla na lice mesta i mogla je samo da konstatuje smrt.

Šarićevi plaćenici "zoljama" pretili zaštićenom svedoku

Tri projektila iz „zolje“ - rucnog raketnog bacaca, kako ekskluzivno saznaje “Blic”, ispaljena su u cetvrtak ujutru na zgradu štamparije Nebojše Joksovica, svedoka saradnika u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarica.

Zolja se obicno koristi u ratu...

Eksploziji, koja je u 1.02 casova napravila paniku u beogradskom naselju Žarkovo, prethodili su SMS-ovi sa crnogorskog telefonskog broja koji su sa ozbiljnim pretnjama upuceni drugom svedoku saradniku u postupku protiv Šarica - vojvodanskom biznismenu Miletu Jerkovicu.


- Sigurno je da iza raketnog napada i pretecih poruka stoji grupa Darka Šarica, i da su se na njihovoj meti našli svedoci saradnici, koji su svedocili protiv njih - rekao je za “Blic” izvor iz vrha MUP Srbije i navodi da su zbog ozbiljnosti situacije sve policijske snage usmerene na istragu slucaja i razotkrivanje identiteta napadaca.

Pronađeno oružje kod Preševa

04. 05. 2011. 20:33h | Lj. Stojanovic - Vesti
Zajednickim radom vransjke policije i pripadnika Žandarmerije, u ataru sela Crnotince u opštini Preševo danas je pronadeno oružje i vojna oprema.

Pronadeno je sedam poluautomatskih pušaka kineske proizvodnje, sedam rucnih bombi "kašikara" kineske proizodnje, 517 pušcanih metaka kalibra 7,62 mm, 14 okvira za automatsku pušku i cetiri borbena prsluka.


Kako "Vesti" saznaju, oružje i municija su pronadeni u napuštenom bunaru na pedesetak metara od seoskih kuca.


Oružje i municija su se nalazili u plasticnom buretu koje je bilo zavezano plasticnim kanapima i spušteno u bunar na oko tri metra a preko njega nabacana zemlja, kamenje i suvo granje.


Naši izvori nisu mogli da nam kažu od kada je to oružje u bunaru, sem da je u ispravnom stanju i da su na kundacima ispisana imena.


Isti izvori ne veruju da je ono zaostalo iz oružanih borbi u ovim krajevima pre deset godina vec se sumnja da je skorije sakriveno.

Uvidaj su izvršili istražni sudija Višeg suda sa zamenikom višeg javnog tužioca i policijski službenici Policijske uprave u Vranju.

Policija radi na rasvetljavanju ovog slucaja.

субота, 7. мај 2011.

Ubijena starica u Ripnju

02. 05. 2011. 12:19h | Vestionline
Žena, stara 75 godina, ubijena je nožem u Ripnju kod Beograda, izjavila je doktorka Hitne pomoci Nada Macura.

Stari i nemocni cesto meta ubica

Starica je izbodena po celom telu juce oko 17.30 sati u ulici Precica, a Hitna pomoc je samo konstatovala smrt, kazala je Macura.

Proliven toksični fenol na Fakultetu za fiziku

05. 05. 2011. 14:05h | Beta| foto: Mondo
Na Fakultetu za fiziku u Beogradu je pukla boca iz koje se izlilo 25 litara toksicnog fenola, nakon cega su studenti evakuisani iz zgrade.

Izlilo se 25 litara toksicnog fenola

Do izlivanja je došlo u podrumskim prostorijama fakulteta, rekla je nacelnica Uprave za vanredne situacije grada Beograda Sanja Kosanovic Žugic.


Dekan Fakulteta Ljubiša Zekovic rekao je da koncentracija prosutog fenola "nije velika" i da je situacija za sada pod kontrolom.

Prema njegovim recima, prosutu materiju uocio je domar, koji je pozvao policiju i vatrogasce, a oni su na lice mesta stigli odmah.

Na terenu su toksikološke ekipe Zavoda za javno zdravlje koje su neutralisale deo fenola time što su preko njega posuli natrijum hidroksid. Povredenih nema.

Škola ostavila đaka u italijanskom zatvoru

04. 05. 2011. 10:44h | Blic, Alo
Ucenik treceg razreda novosadske gimnazije "Laza Kostic" Aleksandar Marinkovic proveo je tri dana ekskurzije u zatvoru u Riminiju, bez prevodioca i kontakta s porodicom. Aleksandar je na slobodu izašao tek cetvrtog dana, i to posle sudenja, a onda je drugove i nastavnike uspeo da stigne u Sloveniji.

Fimnazijalac tri dana proveo u zatvoru bez revodioca i kontakta sa porodicom

Marinkovic je postao punoletan 26. aprila, sutradan je iz Novog Sada krenuo na ekskurziju u Italiju i iste veceri je uhapšen u Riminiju. Kaže kako je izašao ispred diskoteke da nade drugove i saznao da ih je neki stariji covek napao gvozdenom šipkom, a jedan od njih ga je udario kako bi se odbranio. U meduvremenu, taj covek se pojavio ispred diskoteke i pokazao na njega i još jednog momka.

"Covek je rekao da ga je napao momak u crvenoj majici, a ja sam imao sivu košulju. Taj drugi decko imao je crvenu majicu, ali je on rekao da nije kriv i pustili su ga sutradan jer je maloletan. Pošto sam ja imao 18 godina, mene su iz samice u policiji s lisicama na rukama sutradan prebacili u zatvor u Riminiju", prica Marinkovic.

Posle dva dana dobio je pismeno obaveštenje da je sudenje zakazano za 30. april i tek tada je dobio službenog prevodioca i uspeo da kaže da nije kriv.

"Sudija je rekao kako je drugi decak priznao da je udario skitnicu, ali on misli da ovaj kao maloletnik pokušava da zaštiti mene. Tražio sam da se pregleda snimak kamera ispred diskoteke, i tek tada su me pustili. Receno mi je da moram da se pojavim na sudenju koje ce biti za 15 ili 20 dana i hteli su da me do tada zadrže u zatvoru", prica Marinkovic.

Izašavši iz suda, gimnazijalac je bez novca u džepu morao da se snade, vrati se do zatvora po stvari i pronade drugove koji su nastavili ekskurziju i otišli iz Riminija. Cim je došao do telefona, nazvala ga je majka i rekla da ga vodic ceka na železnickoj stanici u Riminiju.

Švercovao se u gradskom autobusu do stanice, a onda s vodicem vozom otišao do Bolonje, pa taksijem do autoputa, gde ih je "pokupila" ekskurzija iz Medicinske škole s kojom su stigli do Slovenije, i tek tu su se našli s grupom.

Direktor Gimnazije "Laza Kostic" Vukašin Lazovic kaže da su ucinili sve što su mogli za tog daka i zvali konzulat u Trstu, kojem pripada oblast Riminija. Medutim, prethodni konzul je opozvan, a novi još nije stigao.

"Imao je prevodioca i svaka njegova rec je prevedena na sudu, a vodic je ostao u Riminiju zbog njega. Ništa više nije moglo da se ucini. Sve se srecno završilo i žao mi je što je nedužan decak proveo cetiri dana u zatvoru, ali momak je punoletan i odgovara za svoje postupke", kaže Lazovic.

понедељак, 2. мај 2011.

Za zločin u Vukovaru 20 godina zatvora

27. 04. 2011. 15:55h | Vestionline
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Stanko Vujanovic osuden na 20 godina zatvora zbog ratnog zlocina protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine.

Stanku Vujanovicu potvrdena presuda kojom je osuden na 20 godinazatvora

U sapštenju se navodi da je Apelacioni sud zakljucio da u prvostepenoj presudi Odeljenja za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu nije bilo bitnih povreda odredaba krivicnog postupka, niti je povreden krivicni zakon na štetu osudenog.

Apelacioni sud je, takode, zakljucio da je kazna srazmerna stepenu krivice okrivljenog i težini posledica koje su nastupile.

Vujanovic je osuden zbog ucešca u ratnom zlocinu u Vukovaru 14. septembra 1991. godine kada su ubijene cetiri osobe, dok je jedna zadobila teške telesne povrede.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Mafijaška sahrana u Tisi

Telo nepoznatog muškarca ruku svezanih kanapom za koji je bio obešen veliki kamen pronadeno je u Tisi kod titelskog sela Mošorina, saopštio je Viši sud u Novom Sadu. Istražni sudija Ankica Kurjacki naredila je da se telo prebaci u novosadski Institut za sudsku medicinu gde ce biti obavljena identifikacija i utvrden tacan uzrok smrti.

Prve nezvanicne pretpostavke posle uvidaja na mestu gde je pronadeno telo ukazuju da je smrt nastupila pre najmanje sedam dana, a da li je i kako nepoznati muškarac ubijen zadatak je istrage za naredne dane. Žitelji Mošorina, zabrinuti su jer se kod njih mafijaške sahrane još nisu dešavale.

- Mrtav covek je isplivao uprkos kamenu. Ovde svi imaju camce, pa su pošli u nadi da mogu nešto da ucine, ali im se sledila krv u žilama kada su shvatili da covek nije živ i da su mu ruke svezane. Kasnije su primetili i kamen, a ubrzo je došla policija, prica zabrinuta meštanka Mošorina.


Poslednji slican slucaj dogodio se 2002. godine kada je nadomak Zemuna pronadeno telo sa zabetoniranim nogama. Ni danas nije utvrden identitet žrtve. Sumnjalo se da je rec o nekom sitnom narko-dileru koji se zamerio zemunskom klanu, ali kasnije ni zašticeni svedoci nisu pomogli da se reši tajna.


Najstrašniji slucaj, medutim, zabeležen je kod Golupca 2000. godine. Decaci na pecanju primetili su u plicaku Dunava grubo sklepan drveni sanduk iz kog je zaudaralo. U sanduku je naden ljudski trup bez glave i ruku do struka zaliven betonom. Zapravo, išalovano je celo telo, ali je betonski blok pukao pri bacanju u vodu i otkrio ostatke leša.


Samo desetak metara uzvodno virio je iz vode neoštecen sanduk. Treci kovceg, takode oko pola tone težak, našli su ronioci dva dana kasnije. Radnici koji su razbijali beton štemajzlom kasnije su ispricali da su u dva sanduka tela bila cela.

To su bili mladi ljudi, a jednom od njih usta su bila vezana krpom, što je ukazivalo da je bio živ kada je zabetoniran. Da te godine nije bio rekordno nizak vodostaj, betonski sarkofazi ne bi bili nadeni, a slucaj još predstavlja misteriju.

 


U Beogradu se još veruje da je 2003. zabetoniran Isa Lero Džamba, a prema legendi taj nadimak zbog srcanosti nadenuo mu je Ðorde Božovic Giška. Navodno je Džambi kod Beogradanke "otvorena lobanja drškama pištolja", posle cega je ubacen u kola s policijskim tablicama RSK.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

недеља, 1. мај 2011.

Zemuncima u Nemačkoj pomagao Crnogorac?

Nemacka policija uhapsila je još 12 osoba, osumnjicenih da su deo narko-grupe koja je za zemunski klan predvoden Nikicom Policem rasturala skank do ulicnih preprodavaca, saznaju beogradski mediji. Medu uhapšenima su nemacki državljani, ali i državljani Srbije.

- Uhapšeni Srbi su osobe koje duže vreme žive u Nemackoj, koje su preuzimale skank od Polica i prodavale ga na ulicnom tržištu. Za ovaj posao dobijali su deo zarade - kaže za “Blic” izvor iz beogradske policije.

Nemacka policija je u akciji uhapsila 12 osoba, medu kojima je bilo i državljana Srbije


On navodi da istraga u ovom slucaju nije završena, jer je na slobodi još nekoliko osoba koje su za Polica radile kao dileri, a traga se i za osobom koja je u Crnoj Gori bila glavni kontakt za nabavku skanka, navodi list.

- Skank je od te osobe kupovan za hiljadu evra po kilogramu, a zatim krijumcaren na srpsko i nemacko tržište gde je prodavan po trostruko vecoj ceni. Istraga na ovom slucaju se nastavlja kako bi se identifikovali svi koji su radili sa Policem - kaže izvor beogradskog medija.


U dosadašnjoj istrazi uhapšeni su Branko Bajic (33) i braca Dalibor (32) i Nenad (27) Polic, dok su istovremeno u Nemackoj uhapšeni Nikica Polic (35), Hrvat Ivica Šimunic (44) i troje saradnika.


- Šimunic je bio zadužen za nemacko ulicno tržište droge. On je angažovao dilere, predavao drogu i preuzimao zaradeni novac - kaže neimenovani izvor za ''Blic''.


Protiv uhapšenih uskoro ce biti pokrenuta i finansijska istraga, a policija je od od njih do sada zaplenila automobile, motore i ostale skupocenosti, vrednosti nekoliko stotina hiljada evra. Otkrivena je i jedna firma, preko koje su poslovali, dve zgrade za koje se sumnja da su izgradene novcem od šverca skanka, a posebno se ispituje uloga uhapšenih u upravljackim strukturama tri fudbalska kluba, FK Milutinac, FK Zemun i FK BSK Batajnica, saznaje beogradski list.


- Pojedini uhapšeni su bili u upravnim odborima ovih fudbalskih klubova. Sada se ispituje otkud oni tu, da li su i kakve odluke donosili - kaže izvor.


Uhapšena braca Polic i Branko Bajic inace su odranije poznati policiji, koja ih je dovodila u vezu sa ubistvom zašticenog svedoka Zorana Vukojevica Vuka, ali ih sumnjicila i za organizovanje skrivanja odbeglih ''Zemunaca“ Aleksandra i Miloša Simovica.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Veće kazne srpskim vojnicima za ratni zločin

Apelacioni sud u Beogradu povecao je kaznu Panetu Bulatu sa 15 na 20 godina zatvora, a Radetu Vraneševicu sa 12 na 13 godina zbog ratnog zlocina u mestu Banski Kovacevac u Hrvatskoj 1992. godine, saopšteno je iz tog suda.

Odeljenje za ratne zlocine Apelacionog suda u Beogradu je usvojilo žalbu Tužioca za ratne zlocine i preinacilo prvostepenu presudu koju je, zbog ubistva šest starijih civila, Viši sud u Beogradu izrekao Bulatu i Vraneševicu u martu prošle godine.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je utvrdenim olakšavajucim okolnostima dao prenaglašen znacaj, dok s druge strane utvrdenim otežavajucim okolnostima na strani okrivljenih nije dao adekvatan znacaj. Presuda je pravosnažna.

Bulat i Vraneševic su kao pripadnici organa bezbednosti Vojske Republike Srpske Krajine u periodu izmedu 19. i 23. marta 1992. godine, ubili šest civila, uglavnom starijih meštana Banskog Kovacevca.

Pet žena i jedan muškarac stari od 63 do 81 godine su, po naredenju Bulata, dovedeni su u dvorište jedne kuce gde je, iz automatske puške na njih prvo pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vraneševic.

Tela ubijenih civila su po naredenju Bulata, Vraneševic i drugi pripadnici jedinice bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Ubijeni su Grga Mihalic, Bara Mihalic, Kata Mihalic, Veronika Krupic, Mara Lesar i Mara Ðerek.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Ljubodrag preti da će se spaliti

21. 04. 2011. 14:14h | J. Arsenovic - Vesti
Bivši radnik rudnika magnezita i odnedavno penzioner s primanjem od 17.800 dinara (170 evra) Ljubodrag Tadic jedan je od dvojice Cacana kojima ce po odluci Višeg suda biti zapljenjen stan da bi se namirio dug prema Gradskoj toplani!

Ocajan zbog sudske odluke: Ljubodrag Tadic

- Upravo sam primio rešenje suda u kojem nema nikakve pravne pouke. Moj sin je ranije išao u JKP za neki dogovor, ali mu je direktor porucio da ga ne interesuje, pa i da ima u džepu 100.000 dinara. Pokušacemo da se obratimo zaštitniku gradana i ministru pravde, ali ja sam ocajan i ne vidim pomoc ni razumevanje ni od koga - stegnutog grla prica Ljubodrag Tadic, spreman da se zbog ove nepravde spali na gradskom trgu.

Odluka suda da se zbog dugova prema toplani koji su s ogromnom kamatom došli do cifre od preko 650.000 dinara presedan je u srpskoj svakodnevici.

U Gradskoj toplani kažu da prethodnih godina nisu uspeli da naplate dugovanja ni plenidbom pokretnih stvari, ni blokadom zarade, pa su od suda zatražili da se dugovanja namire prodajom nepokretnosti najvecih dužnika.

Ljubodrag Tadic, medutim, tvrdi za "Vesti" da njemu prethodnih godina nije stiglo nijedno sudsko rešenje, niti da je neko pokušavao da mu zapleni pokretne stvari, dok administrativnu zabranu na platu nisu mogli ni da stave jer on nikakva primanja doskoro nije ni imao.


Ljubodrag Tadic je 1999. dobio otkaz u rudniku koji pripada Magnohromu, ali je 2005. sud potvrdio da firma mora da ga vrati na posao. Tri godine kasnije, presuda da Magnohrom mora da mu isplati sve zaostale plate postala je izvršna, ali do danas ona nije ispoštovana.


- Racune za grejanje nisam placao od 2000. nakon što sam ostao bez posla, nisam imao od cega. Meni Magnohrom koji je izšao iz stecaja i poceo ponovo da radi duguje

tri puta više nego što ja dugujem toplani, a ja ovim putem ovlašcujem sud da taj novac direktno uplati na racun toplane. Zašto taj sud nije ucinio ništa da se presuda u moju korist primeni, ali je zato doneo odluku da mi oduzmu stan, a moju unucad izbace na ulicu? - pita se ocajni šezdesetogodišnji Cacanin.


U stanu od 56 kvadrata Ljubodrag živi sa sinom, snajom i dvoje unucadi. Sin ne radi, a da on od Nove godine nije postao penzioner u ovu porodicu redovne prihode od oko 200 evra samo bi donosila snaja kao prodavacica u butiku.

Direktor JKP Cacak Petar Domanovic, medutim, uporno tvrdi da se toplana usmerile na dužnike koji zasigurno mogu da plate dugovanja, ali da to ne žele, a kako nam kaže Ljubodrag, širi i "neistine da njegov sin ima lokal, a da se on vozi mercedesom".


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Nelegalna imovina u Srbiji vredi 10 milijardi evra

29. 04. 2011. 14:55h | Vestionline
Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulic pozvao je lokalne samouprave da što pre pocnu da legalizuju objekte, u skladu sa izmenjenim Zakonom o planiranju i izgradanji, isticuci da ukupna nelegalna imovina u Srviji vredi više od 10 miliardi evra.

Oliver Dulic: Legalizujte objekte što pre!

Lokalnim samoupravama je prijavljeno skoro 700.000 nelegalno sagradenih objekata, a sa objektima koji su u državnom vlasništvu, taj broj je znatno veci, rekao je ministar Dulic.

Dulic je rekao da ce se, tek kada bude završen proces legalizacije, znati koliki je tacno broj nelegalnih objekata u Srbiji, kao i kolika je imovina trenutno zarobljena, jer ne može da se stavi u ekonomski i pravni promet.

U ovom trenutku ne postoje više drasticne prepreke da se završi legalizacija i da ce uspeh u tom procesu zavisiti iskljucivo od dobre saradnje i koordinacije državnih organa i lokalne samouprave.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Pretio da će se zapaliti ispred Skupštine

Policija je sinoc privela muškarca, koji je došao iz Požarevca sa ženom i decom i pretio da ce zapaliti benzinom ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašica u Beogradu.

Policija privela muškarca koji je pretio spaljivanjem


U MUP-u je receno da je ispred republickog parlamenta slobode lišena i u policijsku stanicu privedena jedna osoba, ali nisu otkrivali detalje.

Rec je o tridesetpetogodišnjem poljoprivredniku iz Požarevca, koji je pretio da ce se zapaliti zato što mu, kao i njegovoj porodici prete kriminalci iz tog grada.

Šestoclana porodica je sa sobom ponela dve litre benzina, cebad i kesu sa odecom.

Došli su pravo pred Skupštinu Srbije i službenicima obezbedenja "najavili" da ce da se spale. Vrlo brzo je stiglo desetak policajaca, a porodica je sela na travnjak ispred zgrade parlamenta.

"Prete mi da ce me ubiti, nisu hteli da me zaštite i ne osecam se sigurno", konfuzno je pricao Vladan Milosavljevic, nezaposleni poljoprivrednik, a nešto kasnije promenio plan: Ostavicu decu na sigurno pa se vracam da pocnem štrajk gladu.

Posle pedesetak minuta i razgovora sa policijom porodica se uputila u stanicu.

Nezvanicno se moglo cuti da je u pitanju navodno otkrivanje šverca nafte. Milovanovic je, kako je ispricao, prijavio lokalnim organima vlasti da se trguje naftom na crno ali mu oni nisu poverovali.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Opljačkana ''Eurobanka'' na Vračaru

28. 04. 2011. 18:51h | Vestionline
Maskirani covek naoružan pištoljem opljackao je danas ekspozituru Eurobanke EFG u beogradskoj opštini Vracar, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pljackaš navodno odneo 7 miliona dinara

Tokom pljacke nije bilo povredenih. Pljacka se desila posle 16 casova, a zasada nije utvrdeno koliko je novca oteto, receno je agenciji Beta u policiji.

Dnevni list Blic je na svom internet sajtu objavio da je oteto više od sedam miliona
dinara.

Policija traga za pljackašem.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

субота, 30. април 2011.

Izgorelo šest romskih baraka kraj "Belvila"

24. 04. 2011. 00:47h | Blic| foto: novosti.rs
Šest baraka u neformalnom romskom naselju "Belvil", u blizini hotela "Holidej in" u Novom Beogradu, izgorelo je u požaru koji je izbio oko 19.30 sati, a u požaru niko nije povreden.

Arhiva: Romsko naselje kraj Belvila

Pripadnici Vatrogasno-spasilacke brigade Beograd primili su poziv u 19.38 sati, za šest minuta stigli na lice mesta i lokalizovali požar. Ekipa od 21 vatrogasca, koja je na teren stigla sa pet vatrogasnih vozila, sprecila je da se vatra proširi. Uzrok požara utvrdice istraga.


Šest baraka u nehigijenskom naselju "Belvil" izgorelo je u požaru i 11. aprila, a još jedna u požaru koji je izbio 16. aprila ove godine. Tom prilikom je bez krova nad glavom ostalo pet porodica.


Regionalni centar za manjine zatražio je tada detaljnu i neodložnu istragu o uzrocima požara, i apelovao je na gradske vlasti da ljudima koji su ostali bez svojih domova obezbede privremeni smeštaj.


Takode, oni su podsetili da je maja 2009. u istom naselju došlo do požara u kome je izgorelo osam baraka i da su se stanovnici tih baraka bezuspešno obracali nadležnom Centru za socijalni rad i Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, koji im nisu pomogli u obezbedivanju smeštaja.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Psi lutalice terorišu Kulu

25. 04. 2011. 14:55h | Vecernje novosti
Za samo nedelju dana u Kuli je troje dece uzrasta od šest do devet godina zadobilo lakše i teške telesne povrede od ujeda pasa lutalica. Nakon stravicnog napada od pre nedelju dana, kada je šestogodišnjoj devojcici pas lutalica u dvorištu porodicne kuce prakticno odgrizao uvo, poslednja dva slucaja dogodila su se proteklog petka u poslepodnevnim satima, i to u samom centru grada.

Psi lutalice sve cešce napadaju stanovnike Kule

Dvojica decaka u razmaku od samo nekoliko sati našla su se na meti pasa, a povrede koje je zadobio P. V. u Službi hitne pomoci okarakterisane su kao teške telesne povrede.

Dr Žarko Ševin, iz službe Hitne pomoci, kaže da su izujedani decaci dovedeni u Hitnu pomoc u razmaku od samo nekoliko sati, dok je prvi decak imao lakše telesne povrede P. K. je primljen sa ozbiljnim povredama po rukama, dlanovima, vratu i glavi. Na srecu, ujedi u predelu vrata i glave nisu oštetili krvne sudove, inace bi posledice bile daleko ozbiljnije - kaže dr Ševin.

Prema njegovim recima, majka decaka P. D, koja je gluvonema, u prvom trenutku uopšte nije shvatila šta se dogodilo. Ona je dala pisanu saglasnost doktoru Ševinu da citav slucaj iznese u javnost, da bi, kako je navela, problem pasa lutalica u Kuli najzad poceo da se rešava.

- Žena je bila u potpunom šoku, kao i decak. Nakon obrade, transportovan je u Opštu bolnicu Vrbas na dalje lecenje - kažu u Hitnoj službi kulskog doma zdravlja, dodajuci da u poslednjih nekoliko godina napušteni psi svakodnevo u centru grada i u obližnjem parku opkoljavaju prolaznike ili jure za biciklistima.

Zaprepašceni i ogorceni, Kuljani kažu da pasa lutalica ima u svim delovima grada i da je medu njima sve više rasnih pasa, koji su skupo placeni. Veterinarska stanica u Kuli, ciji radnici mesecima ne dobijaju plate, prakticno više i ne radi.

Psi zaklali 500 fazana Psi zaklali 500 fazana

Copor pasa lutalica zaklao je juce rano ujutru preko 500 fazana u kragujevackoj fazaneriji u naselju...


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Nožem ubola poznanika na Vaskršnjem slavlju

25. 04. 2011. 00:39h | Bliconline
Aleksandra P. (36) ubola je u nedelju uvece u stomak Aleksandra J. (36) u Cerskoj ulici na Vracaru tokom rasprave na Vaskršnjem slavlju kod zajednickog prijatelja.

Obracun pod dejstvom alkohola razrešice policija

Kako javlja "Blic", zbog dejstva alkohola, prvo je došlo do verbalnog, a zatim i fizickog obracuna. Po dolasku policije svi gosti negirali su da su videli obracun.

Sukob je iz verbalnog ubrzo prerastao u fizicki, kada je Aleksandar u alkoholisanom stanju poceo da udara Aleksandru pesnicama u predelu glave. Kako bi se odbranila od njegovih udaraca, ona je dohvatila nož sa stola i nanela mu ranu dubine tri centimetra.

Kolima Hitne pomoci povredeni je prevezen na Odeljenje reanimacije Urgentnog centra u Beogradu.

Nekoliko minuta posle toga, po dolasku policije na mesto dogadaja, svi koji su se nalazili u kuci negirali su da se bilo šta dogodilo, ukljucujuci i Aleksandru P, koja je je rekla da “nema pojma šta se desilo” jer je “tek stigla u goste“.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

U sudaru autobusa povređene dve osobe

22. 04. 2011. 09:38h | Vestionline
U sudaru dva autobusa u petak oko 7.40 casova na kružnom toku kod "Dunav stanice" u Beogradu povredene su dve osobe, koje su potom prebacene u beogradski Urgentni centar, prenose beogradski mediji.

Prema navodima medija, autobus GSP-a na liniji 44 udario je u autobus pancevackog prevoznika.

"Naš autobus je iz nepoznotog razloga krenuo i udario u autobus ATP Pancevo, koji je stajao", rekao je dežurni dispecer GSP-a Sloba Mirkovic, dodajuci da su lakše povrede glave zadobile dve putnice u autobusu GSP-a.

"Usled tog trzaja putnice su udarile glavom u rukodržace", rekao je Mirkovic, navodeci da se udes dogodio kod "Dunav stanice", odnosno polaznog stajališta autobusa sa linije 44.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Pretio skokom, pa sišao s krova solitera

27. 04. 2011. 23:11h | Lj. Stojanovic - Vesti
Leskovcanin N. M. (30), koji je veceras pretio da ce skociti sa krova solitera od 17 spratova u centru Leskovca, pristao je da side s krova nakon pregovora sa policijom.

Policija nagovorila ostavljenog ljubavnika da side sa zgrade


Portparol Policijske uprave Leskovac Boban Zdravkovic rekao je JUGpressu veceras da je mladic, koji je pretio da ce skociti sa krova zgrade kod "Kraša" u centru Leskovca, odustao, posle razgovora sa specijalno obucenim policijskim službenicima.


Zdravkovic je dodao da je ova kriza trajala oko sat vremena ali da je srecno okoncana. Nešto oko 18,30 sati Nemanja M. star 30 godina, zapretio je da ce skociti sa 15 sprata zgrade u samom centru grada.

Posle skoro jednosatnog ubedivanja sa pregovarackim timom Policijske uprave Leskovca, on je odustao od svoje namere.


Nakon toga, on je uhapšen.

Prema recima ocevidaca povod za ovakav njegov postupak je raskid veze sa devojkom. Na licu mesta pored pripadnika policije bile su i jedinice vatrogasno-spasilacke brigade MUP-a, koje su u podnožju zgrade pripremile vazdušni jastuk za svaki slucaj, kao i Hitne pomoci.


Sa ove zgrade je pre nekoliko godina takodje jedan mladic pretio da ce
da skoci ali se sve završilo srecno i u tom slucaju.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

''Šakal'' izručen Srbiji

22. 04. 2011. 09:22h | Vestionline
Pripadnik paravojne formacije "Šakali" Ranko Momic, koji se sumnjici za ucešce u ubistvu najmanje 44 albanskih civila u selu Cuška na Kosovu 1999. godine, izrucen je Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Momic je, prema optužnici, ucestovao u ubistvu 44 civila

Momic je izrucen Srbiji iz Crne Gore, gde je uhapšen u januaru ove godine po naredbi Višeg suda u Beogradu, a na osnovu Sporazuma o izrucenju koji su dve zemlje potpisale 29. oktobra 2010. godine.

Pred Odeljenjem za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu u toku je postupak protiv Toplice Miladinovica i još osam pripadnika formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava srpske policije koji su okrivljeni za ratni zlocin u selu Cuška kod Peci, u maju 1999. godine.

Prema navodima optužnice, Ranko Momic tereti se za ubistvo Hakija i Selima Gašija i za ucešce u ubistvu još 11 civila, a kao voda grupe okrivljen je i za oružani napad na stanovništvo sela Cuška, paljenje kuca i proterivanje albanskih porodica.

Kako se navodi u optžnici, Momic je takode ucestvovao u otimanju vrednijih stvari i gotovog novca, motornih vozila, zlatnog nakita, satova i drugih dragocenosti, kao i u raseljavanju preživelih civila iz sela i njihovom proterivanju u Albaniju.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Kosovar i Crnogorci švercovali kokain

28. 04. 2011. 14:46h | Vestionline
Trojica crnogorskih pomoraca i jedan Kosovar uhapšeni su u akciji španske policije, kada je na brodu "Risan" koji plovi pod zastavom Monaka, pronadeno i zaplenjeno oko 42 kilograma kokaina, pišu danas podgoricke "Vijesti".

Teretnjak kompanije "Dabinovic" iz Monaka, ciji je vlasnik Stevo Dabinovic poreklom iz Boke, plovio je iz Argentine ka jednoj od španskih luka, prenose "Vijesti" .

Policija zaplenila 42 kilograma kokaina

Brod je zaustavljen u nedelju, 17. aprila, a španska policija je pronašla veliku pošiljku droge, cija se vrednost procenjuje izmedu 1,4 i 1,7 miliona evra.

Informaciju o zapleni droge na brodu kompanije "Dabinovic", "Vijestima" su u telefonskom razgovoru potvrdili anonimni izvori u sedištu te kompanije.

"Mogu vam potvrditi tu informaciju i ništa više od toga, jer ni mi ne znamo. Vlasti to drže kao službenu tajnu", kazao je sagovornik iz kompanije "Dabinovic", koji nije želio da bude imenovan.

Nije poznato da li je akcija razbijanja ovog narkolanca bila prethodno planirana i na koji je nacin izvedena, jer u španskim medijima minulih dana nije objavljena nijedna informacija o tome.

Istovremeno, u Crnoj Gori je ekspresno uhapšen Cetinjanin Željko-Kiko Martinovic, koji se sumnjici za šverc kokaina zaplenjenog u Španiji.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

петак, 29. април 2011.

Beba spasila 50 stanara u Leskovcu

Aleksandar Mijajilovic, star cetrnaest meseci, poceo je da se guši od dima koji je izazvao požar. Plac bebe probudio je roditelje koji su odmah alarmirali komšije. Izbegnuta je katastrofa jer je trospratna zgrada u kojoj živi 50 ljudi brzo izgorela. Povredena jedna osoba, uhapšen jedan stanar zbog sumnje da je izazvao požar.

Od zgrade ostala samo metalna konstrukcija

Plac cetrnaestomesecnog Aleksandra Mijajilovica spasao je preksinoc njegove roditelje i 50 stanara zapaljene trospratne zgrade u Azbestnom naselju u Leskovcu! Beba je zbog gustog dima pocela da place i da se guši, pa su se probudili njeni roditelji. Oni su alarmirali ostale komšije, pa su svi stanari u poslednji cas istrcali iz trospratnice koja je ubrzo izgorela do temelja!

Pretpostavlja se da je požar izbio u ponedeljak, oko 2 casa i 30 minuta, u jednom od stanova na drugom spratu zbog upaljene grejalice.

Vatra se brzo proširila na trospratnu zgradu od azbesta koja ima devet stanova. Vecina stanara u tom trenutku je spavala. Zoricu Mijajilovic probudila je njena cetrnaestomesecena beba.

- Cula sam mog sina Aleksandra kako place. Osetila sam dim i videla da mi se beba guši! Uzela sam dete u narucje i probudila muža. Dim je bio sve gušci, jedva smo disali! Istrcali smo iz stana i poceli ocajnicki da lupamo od vrata do vrata i da budimo komšije. Uspeli smo nekako da izademo u dvorište. Onda se moj suprug vratio da pomaže komšijama da izadu. Bilo je dramaticno, ali na srecu niko nije stradao. Sve što smo imali izgorelo je. U ovoj zgradi svi smo sirotinja. Retko ko da ima stalan posao. Ne znam kako cemo i šta cemo da radimo - kroz suze prica Zorica Mijajilovic.

 

Stanari kažu da su u citavoj nesreci bar uspeli da sacuvaju živote zahvaljujuci komšinici Zorici i njenoj bebi.

- Neko je lupao na moja vrata, kao da je želeo da ih razvali. Nisam bila sigurna da li sam sanjala. Osetila sam dim i odmah sam posumnjala da zgrada gori. Na brzinu sam uzela unuka i istrcala napolje. Od nameštaja nismo uspeli ništa da spasemo, sad smo puka sirotinja. Najvažnije je da smo preživeli. Da nije bilo komšinice Zorice, dogodila bi se katastrofa! Posle sam cula da je nas u stvari spasao plac njenog sina - prica Gordana Dicic.

I ostale komšije kažu da su spavale u vreme izbijanja požara i da bi verovatno stradali da beba nije zaplakala.

- Probudila me je lupnjava i tada sam shvatio šta se dešava. Bilo je strašno, od gustog dima nije moglo da se diše. Ništa nisam video! Nekako sam uspeo da izadem. Da komšinica Zorica i njen muž nisu lupali na moja vrata, verovatno ne bih bio živ! Eto, da se njihov sin Aleksandar nije probudio, ko zna šta bi se dogodilo! Samo u našoj zgradi ima oko 50 stanara, u susednoj još toliko. Beba i njeni roditelji spasli su toliko života - prica komšija.

Stanar Goran Perovic (23) skocio je sa treceg sprata jer od dima i vatre nije mogao da side niz stepenice. Njegov otac kaže da on nije životno ugrožen.

- Moj sin je polomio ruku i povredio kicmu, ali lekari kažu da ce biti dobro - kazao je njegov otac.

Trospratna zgrada u Radnickom, ili kako ga zovu Azbestnom naselju, sagradena je od azbestnih panela i tabla iverice koja je lako zapaljiva. Šef vatrogasne ekipe Saša Jovanovic kaže da je požar pretio da se proširi na susednu zgradu koja je izgradena od istog materijala.

- Brzo smo reagovali. Iz 18 stanova u dve zgrade evakuisano je više od 100 stanara. Kada smo bili sigurni da su svi izašli napolje, krenuli smo u bitku da spasemo zgradu koja se nalazi uz zgradu u kojoj je izbio požar.

Ekipe iz Niša, Vlasotinca i Doljevca pomogle su u sprecavanju širenja požara. Jedna osoba koja je skocila sa drugog sprata povredila je ruku - objašnjava Jovanovic.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Požar u "Kolubari" još nije ugašen

28. 04. 2011. 14:17h | Vestionline
Požar na površinkom kopu Polje D Rudarskog basena "Kolubara", na podrucju Medoševca kod Lazarevca, još nije ugašen, rekao je menadžer za odnose sa javnošcu najveceg ugljenokopa u Srbiji, Predrag Videnovic.

Požar je izbio juce u 14.50 zbog samozapaljenja vece kolicine otkrivenog uglja na dužini od 500 metara, što se, kako je ranije receno, "dešava".

Požar u "Kolubari", nema povredenih, ugalj materijalna šteta

Videnovic je rekao da se ceka rudarska mašina "eš", koja u Medoševac treba da stigne sa okolnih kopova i koja treba da "nabaci zemlju i uguši požar".

Vatrogasci iz Lazarevca, Obrenovca i Beograda vatru drže "pod kontrolom" i ne preti opasnost daljeg širenja.

Strucnjaci "Kolubare" kažu da povredenih nije bilo, a materijalna šteta ce biti "ugalj, koji ce izgoreti dok požar ne bude ugašen".

RB Kolubara godišnje proizvede oko 70 odsto uglja u Srbiji od kojeg se u termoelektranama TENT, "Kolubara" i "Morava" proizvede svaki drugi kilovat elektricne energije u Srbiji.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

Leskovac: Izgorela trospratnica

25. 04. 2011. 11:51h izmena vesti 17:31h | Vestionline
Portparol Policijske uprave Leskovac Boban Zdravkovic rekao je da je policija uhapsila stanara R. D. zbog sumnje da je nepažnjom izazvao požar, u kome je rano u tom gradu jutros izgorela trospratna zgrada sa devet stanova. Zdravkovic nije mogao da otkrije druge detalje o uzroku požara. On je dodao da je u gašenju požara ucestvovalo cetrnaest vatrogasnih vozila.

U požaru, koji je izbio jutros oko 2 casa i 30 minuta, izgorela je trospratnica sa devet stanova u ulici Vlajkovoj 107 u Leskovcu.

U požaru je jedan dvadesetdvogodišnji mladic teže povredjen, zadobio je prelome ruke i noge kada je skocio sa drugog sprata, a dve osobe su lakše povredjene od ugljen monoksida, rekao je Zdravkovic.

Požar je izbio u takozvanom "azbestnom naselju". Vatrogasci su uspeli da sprece širenje vatre i na susednu zgrdau, napravljenu od istog, lako zapaljivog materijala.


Medjutim, stanovi u toj zgradi su natopljeni vodom pa nije moguce više u njima živeti.
Stanari iz obadve zgrade su smešteni u srednju Hemijsko-tehnološku školu, koja se nalazi preko puta ovih zgrada.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.